Ekonomist Finans Uzmanı
Kültür Sanat Menejeri
Private Docent
Metin Gökalp
1958 yılında Tunceli’nin kuş konmaz, kervan geçmez bir köyünde doğumum ile birlikte hayat maceram başlıyor.
1968 yılında daha 10 yaşındayken babamı ikna ederek şehre gitme hayalimin gerçekleşmesi ile Elazığ’da şehir yaşantıma dair çocukluk ve öğrenim hayatıma merhaba dedim.
1974 yılında Istanbul’a, 1978 yılında Almanya’ya gittim. Hayat beni Doğudan Batıya doğru adeta sürüklemişti.
1978 yılında yüksek öğrenim için Almanya’ya geldiğimde henüz 20 yaşındaydım. Daha mezun olmadan birkaç ay önce, 1986 yılının kasım ayında başta İbrahim Tatlıses ve Bülent Ersoy’un da oldukları büyük bir konser organize ederek Avrupa’da kültür-sanat kervanına ilk adımımı attım. Bununla kalmadım, tiyatro gibi daha zor ve zahmetli projeler üstlendim. Her gün biraz daha tecrübe kazanarak daha büyük isimlerle çalışma olanağı sağladım. Yerel konserlerden Almanya ve Avrupa turnelerine aşamalar kaydederek Türkiye ve Avrupa arasında adeta bir kültür köprüsü oluşturdum.
Otuz yılı aşkın süre zarfında; Sezen Aksu’undan Tarkan’ına, İbrahim Tatlises’ınden Ferdi Tayfur’una, Bülent Ersoy’undan Selami Şahin’ine, Zülfü Livaneli’sinden Barış Manço’suna, Cem Yılmaz’ından Yılmaz Erdoğan’ına, Güldür Güldür’ünden Çok Güzel Hareketler Bunlar’ına, Genco Erkal’ından Levent Kırca’sına, Ferhan Şensoy’una, Ferhat Göçer’ine, Tolga Çevik’ine, Demet Akbağ’ına kadar bir çok ünlü sanatçının konserlerini, tiyatro oyunlarını, showlarını Avrupa’ya getirerek, Avrupa’da en çok izleyiciyi bir araya getirmenin gururunu yaşadım. Bu alanda birçok Alman ve Türk kuruluşundan ödül ve nişanlar aldım, bir nevi kültür elçisi ilan edildim.
30 koca yılın sonunda bu alandaki hizmet yolumda jübilemi yapma kararı aldım. Bu arada sahne arkasında, kuliste, yemekte, turne yollarında biriktirdiklerimi sizlerle paylaşmam gerektiğini düşünerek “Sahne Arkası” adlı bir kitap kaleme aldım. Zevkle okuyacağınıza inandığım bu kitabın satırları arasında kâh gülecek kâh üzüleceksiniz. Birçok değerli sanatçıyı bu arada kaybettik. Bu vesile ile onları da bir kez daha burada yad etmiş olacağız.
Kültür sanat çalışmalarım yanında asıl mesleğim olan Finans uzmanlığı mesleğimi bir çok Türkiyeli holdingin yurtdışı şubelerinde finans yönetmenliği şeklinde icra ettim. Ayrıca Anadolu Üniversitesi’nin yurtdışı ünitelerinden biri olan Frankfurt biriminde bir müddet Maliyet Muhasebesi, Para, Kur ve Dış Ticaret dersleri verdim.
2024 yılında ikinci kitabım “Üç Memo’yu” yazdım. Üç ayrı dönemde geçen üç ayrı Mehmet’in hikayesini bir kurgu içerisinde birleştiren yer yer tarih ve tarihsel belgelerle Türkiye ve Ortadoğu halklarının yaşadığı olaylara farklı bir bakış getiren bu ramanım kendime dair kesitlerde barındırmaktadır.
Emekli olduğum bu günlerde yeni kitap çalışmalarımı ve Türkiye sosyo-ekonomik olaylara dışardan bir bakış perspektifi ile düşüncelerimi sizin ile paylaşmaya devam edeceğim.
Sevgilerimle